Litet tips om mitt och Christophers prat på Södertörn denna fredag.
I DE INTELLIGENTA MASKINERNAS TIDSÅLDER:
TEKNOLOGIER, DIAGRAM OCH SUBJEKTIVITETER
Christopher Kullenberg, doktorand, Idéhistoria och Vetenskapsteori, Göteborgs Universitet
Karl Palmås, forskare, Teknikens Ekonomi och Organisation, Chalmers Tekniska Högskola
Abstrakt: Framväxten av informations- och kommunikationsteknologier sammanfaller med nya sätt att teoretisera relationerna mellan människa, teknik och samhälle.
Christopher Kullenberg och Karl Palmås kommer under seminariet att tala om dessa teknologier och teorier: De diskuterar robotar och krig i kontexten av Gilles Deleuze och Félix Guattari, maskinska eror i kontexten av Michel Serres, och det ”panspektriska” samhällsdiagram som gradvis ersätter den av Michel Foucault omskrivna ”panopticismen”.
Texter:
1. Kullenberg, C. (2008) ”Robotar och krig”, Ord & Bild, nr 5.
http://christopherkullenberg.se/wp-content/uploads/2009/02/ordochbild.pdf
2. Kullenberg, C. & K. Palmås (2008) ”Smitto(nto)logi”, Glänta, nr 4.
http://eurozine.com/pdf/2009-03-09-kullenberg-sv.pdf
3. von Busch, O. & K. Palmås (2006) ”Intro”, från Abstract Hacktivism. London: Mute.
http://www.isk-gbg.org/99our68/AbstractHacktivism.pdf
http://thepiratebay.org/torrent/4738236/Abstract_Hacktivism__The_Making_of_a_Hacker_Culture_(2006)_PDF
Tid: Fredag den 15 maj, kl 13oo – 17oo. (Första timmen kommer Fredrika Spindler tala.)
Plats: Institutionen för Kultur och Kommunikation, Södertörns Högskola, ’Stora Glasburen’.
Uppdatering, onsdag eftermiddag: En klarifikation – jag har förstått att detta inte är en ordinär öppen föreläsning, så det finns tyvärr bara plats för tio personer (förutom arrangörerna). Med andra ord kan det bli trångt; lite vanskligt att uppskatta om dessa tio platser kommer att fyllas eller inte. Så det finns en risk att folk eventuellt reser ned och inte får plats. Bara så att ni vet. Sorry för detta.
Ser verkligen fram emot denna session! (Och de som följer på kvällen och på lördagen.)
Jag gissar att ”stora glasburen” – som egentligen inte alls är så stor, utan anpassad för cirka ett dussin – kommer att bli ganska så fullproppad. Kanske vore det en idé om någon bokade en lite större backuplokal
(Skulle i teorin själv kunna göra det som anställd på SH, men har faktiskt aldrig haft anledning att lära mig hur det går till att boka lokal.)
Strålande! Jag kommer. Stannar du fler dar i stan?
För mig som varken är 40-talist eller 80-talist har likheterna länge varit påtagliga mellan ”68-generationen” och dagens unga, politiska liberala generation. Beklagligtvis har observationerna mer rört de gemensammam negativa dragen: Tvärsäkerheten. Förälskelsen i en ideologi som på ett enkelt sätt tycks kunna ge alla svar. Blindheten för komplikationer. Föraktet mot de som inte tycker som man själv. Dagens nyliberaler verkar också på samma sätt som 68:orna tappat kontakten med verkligenheten och svävat ut i en fantasivärld av abstraktioner och antaganden. Ständigt använder man observationer av omvärlden till att bekräfta sina redan etablerade ståndpunkter, inte att söka sig mot insikter. Meningsfränderna stämmer gapigt in i hyllningsropen, och buanden mot ”de andra”. Världen är 300 bloggare, och man kallar det för ”mer demokrati”. Liberalernas frihet tycks verka i ett tomrum. Om man svingar en käpp är man fri, träffar den någon är det ingens fel, eller kanske till och med nödvändigt. Som bilder på mördade barn. Hur stor frihet har Arbogabarnens anhöriga?
Och välfärden ska ”thrittle down”. Som i Chile ungefär. Efter 35 år av extrem liberal politik? Barnen luktar fortfarande piss utanför Santiago. Generationer har hunnit dö i väntan på den av liberaler utlovade ”nedåtflyttningen” av välfärd.
Man mår lite illa. En ny generation.
Rasmus: Bra idé! Skall höra med min kompis Mats om det går att boka något större. Skall bli roligt!
Henrik: Härligt – kul att du kommer! Hmm, verkar som att det blir svårt att stanna alltför länge, blir sannolikt en upp-och-ned-på-samma-dag-grej. Måste vara i GBG på lördag morgon.
Hej Carl, tack för ditt inlägg.
Vet bara inte riktigt vilken generation du skriver om. Du menar alltså att alla unga
– är liberala
– är tvärsäkra
– är ideologiskt dogmatiska
– är nyliberala
– är flummiga i sina abstraktioner
– tror på ”trickle down”-effekter
– inte känner med Arbogabarnens anhöriga?
Det låter minsann som en hemsk person som passar in på allt ovanstående. Men om vi nu skall prata verklighet; existerar denna person? Och – framförallt – är det verklighetsenligt att säga att en hel ”ny generation” passar in i denna beskrivning?
Fantastiskt!
Ses där!
Rasmus, Henrik och Tofan: Se uppdatering ovan. Uppenbarligen får det bara plats för tio pers. Hmm, vad göra? Upprätta en lista?
Kalle: I så fall anhåller jag om att få slemma in mig på en Södertörnslunch innan seminariet, i hopp om att därmed inkluderas i emergensen av seminal exklusivitet.
R: Det skall nog gå bra… 🙂
Om ni inrättar en lista så tjing för att få va med på den…
Är annars också gärna med på en Södertörnslunch… om det finns plats för folk som (ännu) inte räknas vara Sveriges intellektuella elit. 😀
Jag kommer komma till Södertörn imorgon. Tidigt. Hoppas det löser sig med plats.
Mvh/Tofan
Jag kommer gärna. Eller jag kommer, antingen för att se om Södertörn rasat eller för att sitta med.
Tofan: Ja, sorry – illa att det får oss/akademin att verka exkluderande. (Precis det som Wirten kritiserade.) Hur som helst, mitt fel, jag hade missuppfattat – tänkte inte att föreläsningen främst är tänkt som ett litet arbetsseminarium. Nåväl.
Tofan & Dr Rignell: Hur som helst – det finns ju uppenbarligen plats för tio pers, vi håller tummarna för att allt skall gå bra.. 🙂
Kul att allt gick bra till slut!!
Konceptet temes förklarat i ett TED sem. som jag tror kan vara av intresse för eran smitto(onto)logi:
http://www.ted.com/index.php/talks/susan_blackmore_on_memes_and_temes.html
Blackmores bok om memes är för övrigt väldigt bra.
Tofan – roligt att du kom förbi igår – hoppas att genomgången inte blev allför rörig!
Hade tänkt hugga dig efter pratet, men det blev sådan oordning så jag kom av mig! 🙂 Det var ett viktigt inspel med Blackmore – jag hade tänkt att prata om att Tarde beskrivits som ”den första memetikern”, men var tvungen att bita mig i tungan för att inte öppna upp en ny stor diskussion…
Hur som helst – roligt att ses – vi får höras!
Det blev riktigt bra igår måste jag säga. Jag fick med mig ungefär 15 sidor med anteckningar och jag kan ana flera fruktbara spår och infallsvinklar som är värda att kolla upp.
Hör av er nästa gång ni är i Stockholm.
Hej Daniel – kul att du kunde komma förbi – synd att vi inte hann prata mer – du drog vidare? Hur som helst, vi hörs nästa gång!
Jag trodde att ni skulle sitta kvar och snacka med institutionen om framtida besök och kolla kalendrar osv, så jag och Tofan gick mot pendeln. Jag skulle möta upp en polare inne i stan efter seminariet och var riktigt seg och hungrig och därav virrade jag iväg haha 😀
PB försvann också i all hast så jag trodde ingen skulle vara kvar.
OK – så kan det gå – vi får ses fler gånger – nästa gång i stockholm hör jag/vi definitivt av oss! Återigen – tackar för att ni kom förbi!